1006 - Fokus – ett föredrag

Av: Christina Bengtsson

Christina Bengtsson

Christina är en av Sveriges absolut främsta experter inom fokus och koncentration. Under 25 000 timmars träning på precision har hon utvecklat metoder för att bemästra ofokus, och hantera ytterst små men avgörande marginaler, och att utifrån ett ”kravlöst nu” få fram sin verkliga potential. Hon vet hur huvudet skall hållas kallt under pressade situationer, och hur vi stänger av vår tids ständiga brus.

Christina är officer, utbildad på JAS 39 Gripen, har tränat vid US Army Marksmanship Unit, Fort Benning och är numera anställd vid Försvarshögskolan i Stockholm. Hon har bland annat varit chef för Europakontoret CISM i Bryssel och kan titulera sig världsmästare i precisionsskytte, både i lag och individuellt.I hennes hyllade bok Konsten att fokusera: 10,9 delar hon med sig av sina erfarenheter och modeller, och lär ut att såväl under press som i livet i stort nå en högre fokus, något vi alla eftersträvar i vårt intensiva prestationssamhälle. ”Det handlar inte om att bli något nytt, eller något bättre utan om att i all sin enkelhet kunna fungera precis så bra som vi redan är”.
Fokus handlar om att bland tusen tankar välja den rätta – att göra en sak i taget och göra denna bra. Att våga välja och hålla fast vid sitt val. Att agera konstruktivt här och nu när ens tankar fastnat i oro och grubbleri.

Christina vet värdet av en millimeter. Att vara bäst i världen i en av de mest mentalt krävande sporterna, precisionsskytte, innebär att få försvinnande små marginaler på sin sida. Att med gevär träffa en 1,2 centimeter stor punkt sextio gånger i rad – på femtio meters håll – kräver enormt fokus. Men Christina har också under sina 15 år som elitskytt lärt värdet i att öva sig i misslyckanden, och berättar med stor entusiasm om otaliga förluster och om befrielsen då man inte längre räds att förlora.

Tidigt i sin karriär intresserade sig Christina för fenomenet fokus och koncentration och vilken påverkan den har på såväl prestationer som på våra liv i stort. Med sin ”koncentrationsmodell” har Christina skapat en mästerlig enkelhet av ett annars mycket komplext ämne, och modellen anses av många vara den modell som idag bäst beskriver både närvaro och fokus. Christina talar om tankekontroll, om att frigöra sig från målbilder, och om vikten av att fokusera på den faktiska kapaciteten.

Efter Christinas framgångsrika idrottskarriär antogs hon tillsammans med bland andra Peter Forsberg och Magdalena Forsberg som en av de första deltagarna till Management Diploma for Athletes, MDA, en utbildning som hölls i samarbete mellan Cruyff Institute for Sport Studies och IFL vid Handelshögskolan i Stockholm.
I sitt projekt om fokus och koncentration som en kritisk framgångsfaktor i organisation och näringsliv, fördjupade sig Christina tillsammans med en rad toppchefer, bland andra Ericssons koncernchef Hans Vestberg, riksbankschefen Stefan Ingves, chefredaktören Martina Bonnier och före detta EU´s högste militäre chef Håkan Syrén. Att fokus är en avgörande faktor för framgång inom såväl elitskytte som inom organisationer och näringsliv är slående. Precis som i skyttevärlden måste man i näringslivet ”vara perfekt också på en icke-perfekt dag”. Hur finner man skärpan i ett väldigt viktigt möte, i en säljsituation, vid ett tv-framträdande eller i någon annan situation av stor betydelse? Hur lyckas man prestera i skarpt läge, just när det verkligen gäller? Och hur håller man långsiktig fokus i en alltmer föränderlig omvärld?
Christinas projekt på chefsutvecklingsprogrammet uppmärksammades mycket, varpå hon tillfrågats att doktorera inom sitt ämnesområde vid Försvarshögskolan.

Åren inom Försvarsmakten och elitidrotten har gjort Christina till en stark ledare och ett proffs på koncentration. Hon är en skicklig föreläsare med en helt egen scenutstrålning där hon beskrivs som ”ett kraftfullt lugn”, ytterst ödmjuk och med en briljant förmåga att parera mellan humor och allvar.


Visa hela beskrivningen

Lyssna


Taggar: fokusering, målmedvetenhet, mental träning, motivation

Spellängd: 25 min

Kategori: Exklusiva föreläsningar, Inspiration, Personlig effektivitet